Vestlandets nye storstue

Inspirert av den dramatiske vestlandsnaturen skal Hotel Norge by Scandic i Bergen være et samlingssted for både vestlendinger og turister.

Moderne. – Det er nesten ingenting av det gamle igjen, vi strippet hotellet helt ned til betongen. For utenom det vakre taket i lobbyen som vi selvfølgelig tok vare på, forteller hotelldirektør Lise Solheim Haukedal.

– Man tenker jo gjerne at man ikke kan gå inn på et hotell om man ikke bor der. Det ville vi gjøre noe med, forteller hotelldirektør for Hotel Norge by Scandic, Lise Solheim Haukedal.

Hotellet som ligger omkranset av de syv fjell, har siden 1885 vært et møtepunkt for både bergensere og tilreisende. Det ble dermed knyttet mange forventninger til nyåpningen av hotellet i fjor sommer. Etter to år med totalrenovering og en prislapp på over 600 millioner kroner går bygget inn i en ny, moderne æra. Med en knippe barer, restauranter og 415 hotellrom, inkludert 17 eksklusive suiter, er hotellet blitt Bergens største.

– Hotel Norge var i sin tid en skikkelig storstue i Bergen og den stemningen ville vi gjenskape, sier Haukedal.

– Dette skal være et pulserende og livlig hotell for dem som ønsker det lille ekstra. Vi strekker oss langt for å skape gode opplevelser uavhengig om du er boende gjest eller kommer innom for en drink i baren.

Sol inne. Det er ingen tvil om at det nye hotellet har en helt unik atmosfære. De lyse pastellfargene, det moderne interiøret og den tidsriktige musikken gir deg følelsen av å være et helt annet sted enn i sentrum av den vestlandske regnbyen.

– Det er ingen hemmelighet at det regner mye i Bergen. Derfor ønsket arkitektene å skape et sted hvor solen alltid skinner, sier Haukedal og ler.

Ganske riktig, etter å ha passert populære Café Norge i hotellets første etasje, fører en rulletrapp deg opp til lobbyen. Her møtes du av en gigantisk, sollignende vegg som glir over i ulike farger.

Solskinn. Annen hver gjest tar en «selfie» foran solen, forteller hotelldirektør for Hotel Norge by Scandic Lise Haukesal.

Mye puls. Nye Hotel Norge er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører. Det anerkjente nederlandske interiørselskapet Concrete har latt seg inspirere av den Bergenske naturen i sitt lekne interiøruttrykk, mens den verdenskjente gatekunstneren Dolk fra Bergen har bidratt med flere utsmykninger på hotellet, blant annet i suiten som bærer hans navn.

Også gode matopplevelser er en del av pakken. Ingen ringere enn tidligere Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen står for den kulinariske opplevelsen på hotellets restaurant Nova. Sesongbaserte råvarer fra lokale gårder forenes med internasjonale smaker og trender.

– Samarbeid med ulike, lokale aktører kunstnere og kulturlivet på Vestlandet står i sterkt fokus hos oss. Som hotell vil vise frem det beste byen har å by, sier Haukedal entusiastisk.

– Det var et urolig spennende prosjekt å være med på. Tenk å få tilbakeføre Bergen sin gamle storstue, sier bergenser og regionsjef Vest i Norgips, Knut Lien.

Som en av hovedleverandørene til det enorme rehabiliteringsprosjektet, leverte Norgips alt fra ultraboard, standard gipsplater, aquapanel indoor, akustikkpanelet Danoline til stål og himlingssystemet Flex.

– Jeg synes hotellet har blitt utrolig flott. Du merker at det ikke er spart på noe, sier Lien.

– Det er ekstra gøy å få levere til prosjekter som setter kvalitet først. Spesielt akustikken er jeg utrolig imponert over.

Ulike atmosfærer. Haukedal er enig i Lien sin observasjon.

– Vi har brukt utrolig mange ressurser, spesielt på god akustikk. På et hotell vil det alltid være forskjellige behov og ulike grader av støy.

– I første etasje har vi ofte DJs og litt mer feststemning. Mens i lobbyen behøver vi en dempet og rolig atmosfære. Å skille de to sonene er avgjørende for helhetsfølelsen.

Haukedal forteller at det har vært viktig for dem å tørre å tenke annerledes og utfordre det tradisjonelle tankesettet om hva et hotell skal være.

– Jeg ønsker at man skal få følelsen av å oppdage noe litt nytt. Dette er ikke et hotell som skal stå stille, men virkelig pulserer og leve med gjestene.