VELGER DU RIKTIG GIPSPLATE?

Brannsikkerhet, lydisolasjon og stabilitet. Det er mange grunner til å bruke gipsplater. Vår ekspert hjelper deg å velge riktig.

Bilde fra produksjonslinja i fabrikken

Bilde fra produksjonslinja i fabrikken

Gips er mer enn bare gips, sier senior produkt- og applikasjonsrådgiver hos Norgips, Thomas Mila.


– De aller fleste tenker kun på den vanlige standardplaten når man snakker om gipsplater. Den er anvendelig og kan brukes på alle typer vegger og tak, men det finnes en verden av gipsplater med helt spesifikke egenskaper som er verdt å utforske.

Ulike bruksområder. Det finnes en rekke ulike gipsplater på markedet. Hos Norgips produserer de i overkant av 12 forskjellige gipsplater. Alt fra robuste overflater egnet for kjeller og bod til våtromsplater, lyddemping og mer skruevennlige eller ekstra brannsikre plater.

Fordelen ved å velge gips fremfor andre materialer et at den isolerer mot støy, er brannsikker og stabil og er veldig enkel å montere. I følge Mila pleier man å si at gipsen er død, mens en sponplate eller trevegg er levende materiale og vil på sikt sprekke eller bevege seg.

– Det mange forbrukere, men også profesjonelle glemmer, er å tenke nøye gjennom hvilke gipsplater man velger, sier Mila.

– Hvilke bruksområder, effekter og atmosfære ønsker du i de ulike rommene? Skal man for eksempel henge opp noe tungt på veggen trengs det en skruefast gipsplate. Om den aktuelle veggen er mellom stue og soverom eller baderom, er det lurt med en gipsplate med god lyddemping. Da kan man se på TV, uten å forstyrre dem som sover.

Penger før egenskap. Mila mener nordmenn ikke alltid er så flinke til å prioritere gode materialer i en byggeprosess.

– Man tenker gjerne på penger før egenskaper. Det er dumt på sikt, sier han og drar frem våtrom som et eksempel.

– Vanlige gipsplater vil gå i stykker om det skjer en uheldig lekkasje på badet, men en sementbasert plate, som Norgips sitt aquapanel, tåler fukt og belastning mye bedre.

Mila er klar i sin tale. – Mitt beste tips er å tenke brannsikkerhet, lydisolasjon og stabilitet. Deretter å velge gipsplater med riktig funksjon og egenskaper tilpasset husets ulike rom.


I veggvelgeren vil du få forslag til produkter basert på hva du skal bygge og hvilke funksjonelle krav du har. Gå til veggvelger

Visste du at: 20 % av gipsplaten er vann som er kjemisk bundet i kjernen. Den frigjøres ved varmepåvirkning og kjøler ned brann. En vegg mellom to rom som har gipsplater holder i ca. 30 min i brann.

Mila er klar i sin tale. - Mitt beste tips er å tenke brannsikkerhet, lydisolasjon og stabilitet. Deretter å velge gipsplater med riktig funksjon og egenskaper tilpasset husets ulike rom.