Stålkontroll

Norgips stålprofiler opplever voksende popularitet som konstruksjonsmateriale. – Stål har mange fordeler om man sammenligner med tre, sier Norgips produktsjef.

Bildet av stål lageret til Norgips i Svelvik.

Norgips sitt stål lager i Svelvik.

– Stål er et fantastisk materiale med en rekke gode egenskaper, sier Kjersti Støa. Hun er produktsjef for stål hos Norgips og har 14 års erfaring med innkjøp og distribusjon.

– Stålprofiler er ubrennbare, fuktbestandige og hverken sveller eller krymper. De er formstabile og man slipper sprekker eller vridninger, noe som er vanlige utfordringer ved bruk av tre.


Fleksibel og miljøvennlig. I dag produserer Norgips stål i høy kvalitet både i Norge og Sverige. Etterspørselen stiger i takt med at byggebransjen i økende grad omfavner materialet.

– Flere foretrekker stål fordi det er fleksibelt og enkelt å arbeide med, forteller Støa.

– En får lettere konstruksjoner med stål, noe som gir mindre vekt på fundamenter. Dette passer inn i filosofien til Norgips om lett byggeteknikk.

Stål er også et av få materialer som er 100 % resirkulerbart. Det kan brukes om og om igjen uten å bli svekket i styrke eller kvalitet.

– Norgips tilbyr også levering av spesiallengder til byggeplass, noe som gir lite svinn, forteller Støa, som opplever at stål totalt sett gir en rimeligere konstruksjon.

– Ved bruk av for eksempel Norgips dB+ innerveggstender får du ikke bare en sterk og stabil vegg, men en vegg med 5 dB bedre lydegenskaper enn en tilsvarende vegg i tre, forteller hun.


Mange fordeler. Norgips har flere ulike system blant annet det populære himlingsystemet «Flex».

– Det unike med «Flex» er at det består av få komponenter og er derfor veldig raskt å montere, forklarer Støa.

– I tillegg gir en ferdig montert «Flex»-himling et stabilt underlag der gipsplater raskt og enkelt kan skrues fast.

Norgips tilbyr også stålprofiler for bruk i bygging av yttervegger. Profilene kan benyttes til alle typer bygg, både som bærende konstruksjoner og i fasader.

– Slisser i profilene gir en reduksjon av kuldebro i veggkonstruksjonen og er derfor å foretrekke i forhold til treverk, forklarer Støa.

Det nyeste tilskuddet til stålkategorien er Norgips Spikersystem.

– Det er et komplett system for montering av ytterveggstål. Nye braketter, både faste og justerbare i kombinasjon med spiker, erstatter skruer og gjør arbeidet opp til fire ganger raskere, forteller Støa.

– I prinsippet kan en bygge et helt hus der reisverket utelukkende består av stålprofiler.

Det nyeste tilskuddet til stålkategorien er Norgips Spikersystem.

Tre fordeler med stål:

  1. Raskt å montere
  2. Stabilt
  3. Lett i vekt