Skreddersydd hjemmefølelse

Camilla Akersveen har skapt en moderne atmosfære i et gammelt hus på Ullern i Oslo.

– Vi trodde vi kjente huset inn og ut, men da vi overtok julen 2016, fikk vi oss noen overraskelser, sier Camilla Akersveen og lener seg mot den moderne, lyse benkeplaten i marmor på kjøkkenet.


Typisk norsk. Da samboerens farmor gikk bort, fikk de muligheten til å kjøpe huset i den koselige gaten Veslekroken på Ullern i Oslo. Bygget fra 1947, hadde dog litt flere skavanker enn Akersveen så for seg. Vinduer trengte utskiftning, yttervegger måtte isoleres og veggene mot naboen ble lyddempet med Norgips «Silentboard». Mer elektrisitet var også nødvendig for å varme opp kalde gulv.

– Planløsningen var typisk norsk med mange små rom og dører. Det var til og med en gang før selve gangen, forteller Akersveen lattermildt.

De mange veggene ble revet og rommene i første etasje er nå bare delt opp av en enkel bærevegg i stål og glass.

– Vi ville ha et åpent hus siden vi elsker å ha gjester over for middag. Jeg så hele tiden for meg å ha en felles stue, kjøkken og spisestue-løsning.

Det er vanskelig å se at det er samme hus som i det opprinnelige boligprospektet. Det eneste som ligner er fasaden og de store vindusflatene ut mot hagen. I dag kaster en lav formiddagssol vakkert lys innover stuen.


Egendesignede løsninger. Akersveen jobber som interiørarkitekt og så fort muligheten til å lage flere egendesignede løsninger i huset.

– Jeg har blant annet tegnet kjøkkeninnredningen, det lange spisebordet og sittebenken som går langs veggen, forteller hun.


Hun er glad i norsk design og gammelt arvegods. Skinnsofaen i modellen «Tiki» fra norske Andreas Engesvik er midtpunktet i stuekroken, mens nasjonalromantiske bilder i ekstravagante gullrammer pryder veggene.

– Jeg er ikke så glad i mye pynt og dilldall, men liker den enkle, skandinaviske stilen forent med tradisjonsobjekter som for eksempel sølvtøy og lysestaker.
Hun tenker seg om.

– Du kan si at jeg mikser en klassisk, nordisk stil med gamle, nasjonalromantiske elementer.

Både hun og samboeren mener solide materialer med lang levetid er viktige faktorer for å skape en behagelig atmosfære.

– Alle har en egen oppfatning av hva som skaper en god hjemmefølelse. For meg handler det ikke nødvendigvis om å ha mange ting, men vite at man har kvalitet i bunn. Det hjelper ikke med dyre pynteputer om akustikken i stuen er dårlig.


Akustisk utfordring. En av de tingene man først legger merke til i huset er den enorme takhøyden over kjøkken- og spisebordseksjonen.

– Akustikken ville blitt ganske grusom her, sier Akersveen.

– Jeg merker jo selv hvor lett det er å få vondt i hodet steder der takhøyden er stor og innredningen preget av harde materialer.

Hun var i utgangspunktet skeptisk til å kle taket med akustikkplater, men lot seg overtale av faren Dag Erik Akersveen som jobber i Norgips og anbefalte «Danoline designpanel», som er akustikkdempende himlingsplater.

– Vi valgte et mønster med små ruter som ble veldig kult. Jeg synes at det skaper litt liv, samtidig som det funker utrolig bra.

Et lurt smil.

– Jeg er nok litt yrkesskadet og veldig opptatt av at resultatene blir slik jeg ville ha det.