”Melding om skyting i hotellets bakgård”

Scandic Torget Bergen utvides – hele 5000 kvadratmeter skal innlemmes i det tradisjonsrike hotellet. Dette gjøres ved at bygården bak hotellet smeltes sammen med hotellet. Med 44 nye rom er det ganske mange vegger som skal på plass.

Aleksander Larsen fra Byggmester Markhus har testet montering av innervegger med spikerpistol.

Byggmester Markhus er underentreprenør på bygget og har testet ut det nye Nail It-systemet fra Norgips. Kjersti Støa og Knut Lien fra Norgips tar en prat med Aleksander Larsen fra Markhus, for å høre om erfaringene han har gjort seg med monteringen med spikerpistol.

Knut går rett på sak: – Hvordan har det fungert for dere å bruke Nail It-systemet?–Det at du skyter i stedet for å skru er mye mer effektivt. Man må legge ganske mye trykk på drillen når man skal skru inn gipsskruer, så det er bedre rent ergonomisk også. Dette har blitt mottatt veldig positivt blant gutta som har jobbet på prosjektet. En annen fordel er at du slipper å tenke på veggfeste, siden man bruker skruefaste plater. Der har vi også spart tid, man slipper å sjekke hvor det skal være spikerslag og ordne med dette – det er bare å hive opp platene.

  • Vareheisen har fraktet Ultraboard-platene opp i etasjene.

  • Malerene fikk en enklere jobb med veggene, ettersom spikerhull er raskere å sparkle enn skruehull.

  • 44 rom har fått plass i den gamle bygården.

– Har dere opplevd noen problemer med systemet?
– Nei, eller jo, man må følge med på at man ikke går tom for spiker. Pistolen fortsetter å skyte selv, om den er tom. Derfor hendte det i starten av vi jobbet med tom pistol, men man oppdager det fort da! Aleksander fortsetter: – Siden bygget er ganske gammelt og har en trang trappeoppgang, ble det litt kronglete å håndtere plater med 120 bredde, vi byttet derfor til 90-plater underveis for å få en enklere håndtering. Ultraboard-platen er litt tyngre enn standard gipsplater. Stenderverket var satt opp med en senteravstand på cc 600 mm, men platene kan skjøtes uavhengig av stender. Vi fikk til en god logistikk på platene, siden vi har heis og fikk kjørt riktig antall plater til hvert rom med traller.

– Systemet skal være avfallsbesparende, har dere gjort dere erfaringer her? vil Kjersti vite.
– Ja, det har vi. I stedet for å bruke treverk til å skjøte platene, så bruker man små biter med kapp fra Ultraboard til å feste. Det sitter som et skudd. Vi har redusert avfallet med minst 40 %.

Hyggelig veggprat. Knut og Kjersti fra Norgips møter Aleksander fra Markhus for en veggprat.

Kjersti tenker på bruken etter at prosjektet er avsluttet:

– Hva med kunden, tror du de vil bli fornøyde her?
– Ja, det tror jeg så absolutt. Hotellet ønsker jo å montere lamper, hyller og TV-er på veggen. Dette kan de nå plassere hvor det passer dem. Jeg vil også tro at det er en fordel for dem at man benytter så sterke plater med tanke på å unngå skader på veggen. En representant fra hotellet jeg snakket med fortalte at de ofte har opplevd hull og skader i veggene etter uhell. Mange av veggene vi har satt opp her er faktisk en del bedre enn de angitte lyd- og brannkravene, så da regner jeg med hotellet kan ta en litt høyere pris på rommene, smiler Aleksander.

– Kan du tenke deg å bruke dette systemet igjen?
– Jeg tror ikke vi kommer til å se så mye til løsninger med Nail It i bolighus, i alle fall ikke med det første. Men i hoteller, skoler og den type bygg, hvor det er høye krav til veggene, er det helt klart en fordel. Systemet er litt dyrere i innkjøp, men tatt i betraktning hvor mye tid man sparer, HMS og det gode sluttresultatet, så blir det ikke lenge til vi benytter oss av dette igjen.

Privatetterforsker Varg Veum er plassert utenfor hotellet. Kanskje for å undersøke meldingen om skyting i bakgården?