Med lidenskap for fotball

Som ildsjelen bak Talentgården, håper Even Jokstad at flere barn og ungdom skal finne fotballgleden.

Ildsjel. – Det mest spennende er å se barn og ungdom som kommer og har en drøm om å bli fotballspiller. Du ser gløden i øynene på dem og at dette er noe de virkelig har lyst til, sier Even Jokstad.

Det er en regntung ettermiddag i Drammen. Inne på Talentgården sitter en håndfull barn og spiser brødskiver mens de engasjert følger med på TV-skjermen, hvor de lokale heltene i Strømsgodset spiller mot Vålerenga.

Siden oppstarten for fire år siden har Talentgården blitt et populært tilbud. Rundt 70 barn og ungdom kommer hit etter skolen hver uke.

– Vi kaller det fotballfritidsordning. De får mat, leksehjelp og selvfølgelig fotballtrening, sier Even Jokstad, talentgårdens ildsjel og driftsleder.


Fotballglede. Even, som til daglig arbeider som elektriker, har i en årrekke vært engasjert i fotball på fritiden både som trener, spiller og initiativtaker i lokalmiljøet. Han opplever at fotballinteressen i Drammen er stor, spesielt blant barn og ungdom.

– Det er flott å se hvor mange som har lyst å utvikle sine fotballferdigheter, på tvers av klubber. Talentgården skal være et sted som motiverer og inspirerer til fotballglede.

Han smiler.

– Det er for eksempel gøy å se at flere jenter er blitt interesserte i å spille fotball og kommer hit til Talentgården. Jeg håper at man snart vil komme i gang med toppklubb for jenter i Strømsgodset.

Heltevegg. Store plakater av lokale helter som har tatt steget ut i den profesjonelle fotballverden, pryder veggen i fotballhallen.

En sterk drivkraft. På veggene inne i fotballhallen henger bilder av ungdom som har gått fra Talentgården til en suksessfull fotballkarriere. En av dem er fotballspilleren Martin Ødegård som i dag er signert Real Madrid og er på utlån til nederlandske klubben Vitesse.

– En viktig del av det vi gjør her er å motivere ungdom. Det er noe med at barna skal se at det går an å lykkes. Alle navnene på veggen har vært her og trent.

Han skuer utover banen. Det lukter svakt av kunstgress og svette.

– Det er alltid vanskelig å si hvem som vil bli et fotballtalent eller ikke. Jeg tror at alle ungdommer som har lyst og vil trene, har en mulighet til å lykkes. Noen er nok født til det, men innerst inne handler det om å ha en sterk drivkraft. De har lyst å øve, bli bedre og å virkelig meste sporten.

Han tenker seg om.

– Det er her vi i Talentgården kan være en bidragsyter. Vi kan hjelpe de unge på vei ved å stimulere interessen og fotballgleden. Det er gøy og givende å være med å ligge til rette for dem og se barn utvikle seg på banen. Og ikke minst, at de får fysisk aktivitet.


Viktig aktivitet. Han opplever stor forskjell på barn i dag og før i tiden.

– Alt for mange barn i dag sitter foran TV-en eller med mobilen. Det er ikke bra å bare spille fotball på FIFA, man må ut og få brukt kroppen og hodet på en annen måte.

Han humrer.

– Du vet, før ble vi ropt inn fra gaten, i dag må foreldre nærmest tvinge barna til å komme seg ut og leke. Jeg håper Talentgården kan være med på å endre dette.Norgips er en av de stolte sponsorene til Strømsgodset og Talengården.