En islending og en nordmann utfordrer den etablerte møbelindustrien med sine skreddersydde løsninger.
– Vi er som to motpoler og utfordrer hverandre, samtidig har vi et felles prosjekt om å levere godt design, sier Logi Hrafn Kristjánsson og ser bort på samarbeidspartner Leif Aulie.
Det er en grå vintermorgen og de to designerne sitter på en kafé i Oslo sentrum, klare for en dag full av møter.
Logi smiler.
– Du kan si at vi nærmest er helt besatte av å finne smarte løsninger. Vi liker ikke å bli for komfortable i arbeidet vårt.
Skapelsesprosessen. Det unike, lille møbel- og designstudioet Leif & Logi, har på kort tid markert seg med en rekke innovative prosjekter. Alt fra et barnebibliotek til skreddersydde kjøkkenløsninger, en liten fjellhytte og et uttrekkbart gjesterom. Selv om Logi til daglig bor på Island, møtes de to regelmessig på verkstedet i den lille bygden Hovet i Hallingsdalen, hvor Leif bor sammen med kona og barna sine.
– Vi fant tidlig ut at vi ville være både designere og møbelsnekkere, forteller Leif.
– Det er noe helt spesielt ved å skape og følge en prosess fra idé til fysisk objekt.
Skandinavisk designtradisjon. De to møttes under skolegangen ved Nuova Accademia di Belle Arti i Milano og ble raskt venner og samarbeidspartnere. Med en felles designtankegang og en litt annen tilnærming skoleoppgavene, skilte de seg ut fra medstudentene.
– Vi er begge oppvokst i en skandinavisk designtradisjon. Vår estetikk handler om å sette funksjon først. Det er i selve prosessen det skapes et uttrykk. Alle detaljer oppstår av en praktisk, funksjonell grunn, forteller Leif.
– Vi spør alltid oss selv: Hvordan kan vi lage noe så enkelt og bra som mulig? Vi vil ikke komplisere ved å legge til detaljer som ikke trenger å være der.
Han smiler.
– Samtidig er favorittkundene våre dem med de mest sprøe ideene.
Gjesterommet. Et godt eksempel var da de ble spurt om å lage et gjesterom som ikke skulle være et fysisk rom. Løsningen ble å bygge integrerte trevegger i stuen som man enkelt kan dra ut.
– Det høres jo nesten umulig ut å lage et soverom som ikke skal være et rom, men vi liker slike utfordringer, sier Logi og forteller om et annet prosjekt de er ekstra stolte over: biblioteket i bygden hvor Leif bor.
– Det var i utgangspunktet et tradisjonelt, norsk bibliotek. Ganske kjedelig med andre ord.
De omgjorde hele barneavdelingen til et variert landskap som barna kan utforske og utfolde seg i.
– Vi vil at barna skal få bruke intuisjonen og fantasien sin. Rommet har mange ulike partier og vinkler som oppfordrer til ulike måter å bevege seg mellom bokhyllene på, sier Logi.
Leif nikker anerkjennende.
– Ja, til og med de kule ungdommene vil henge på biblioteket nå. Det er ganske morsomt å se.
Ingen kompromiss. Vi går opp til en av kundene deres, digitalbyrået Dekode. Det stilrene, moderne kontoret er preget av arkitekttegnet interiør og Leif & Logi sine spesialdesignede løsninger. Et langstrakt, åpent kjøkken, smarte hyller som er integrerte i veggen og en liten sittegruppe. Alt i robuste, tidsriktige trematerialer.
– I den etablerte design- og møbelbransjen, er det vanlig at designere og produsenter er to separerte enheter. Man sender gjerne fra seg datategning til en fabrikk. Vi har vært klare på at vi ønsker å gjøre ting på vår måte og ha kontroll over hele reisen, forteller Logi.
– Vi designer også på datamaskin, men vi vet at mye endrer seg når man faktisk har det mellom hendene, fortsetter Leif, som tror det blir en mer effektiv prosess hvor man unngår misforståelser og kompromiss mellom designer og produsent.
– Det verste jeg vet er når håndverkere sier: «Men vi pleier alltid å gjøre det på denne måten», sier Leif.
– Det skal vi aldri gjøre. Vi skal alltid utfordre.
Se mer fra Leif & Logi på deres Instagram: @leifandlogi