Kortreiste leveringer til nye Drammen Sykehus

Innerst i Drammensfjorden er det hektisk aktivitet for tiden. Et titalls kraner heiser inn tonnevis med byggeklosser til det nye sykehuset som er diagnostisert til 6 milliarder kroner.

Nye Drammen Sykehus på Brakerøya vil bli over 40 meter høyt.


Helse Sør-Øst RHF er oppdragsgiver og byggherre. Byggingen er i full gang når vi går i gang med året 2023. Det enorme prosjektet skal stå ferdig for ansatte og pasienter allerede i januar 2025. Det nye sykehuset på Brakerøya vil erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus og får et bruttoareal på 122 000 kvadratmeter. Sykehuset blir arbeidsplass for over 4000 ansatte, og vil samle flere fagmiljøer under samme tak. Dette skal gi en helhetlig og bedre koordinert helsetjeneste for pasientene.

Bilde av Jan Erik

Jan Erik besøker den store byggeplassen i Drammen

Brede Ryghseter og Jan Erik Kristiansen har ansvaret for prosjektet hos Norgips. Jan Erik besøker den travle byggeplassen vinteren 2023. – Vi er stolte og takknemlige for å levere til dette prestisjetunge prosjektet i Norgips sin hjemby. Vi har levert flere typer gipsplater så langt: den skruefaste og robuste Ultra Board, den ekstra brannmotstandige Norgips Brann og vindtettingsplaten GU-X. I tillegg er det levert stålstendere og den sementbaserte platen Aquapanel. Det er ikke umulig at vi senere i prosjektet også er behov for andre av våre produkter, som himlinger, strålebeskyttelse og akustikkløsninger, sier Jan Erik.

  • Store leveranser: Et titalls paller med ekstra brannbeskyttende gipsplater.

  • Vindtettingsplaten: GU-X tåler uvær i byggeperioden.

  • Gips og stål preger innemiljøet – enn så lenge.

Bygget vil være 40 meter på det høyeste og vil bli kronet med en landingsplass for helikoptre på taket. Det mest iøynefallende produktet fra Norgips på det nåværende tidspunktet, er den røde GU-X-platen. – Dette er en av våre vindtettingsplater som kan stå ubeskyttet under byggingen, den tåler rett og slett det harde norske klimaet, forteller Jan Erik. Rødfargen til GU-X-platene preger den store bygningsmassen under oppføringen, men platene vil være helt skjult ved ferdigstillelse. – Det samme gjelder Aquapanel. Det er en uorganisk plate som er fuktmotstandig under byggeperioden. Dette er en plate du kan legge i vann, og det er en fordel når det regner sidelengs under oppføringen, smiler Jan Erik. – Siden platen er uorganisk gir den heller ikke grobunn for utvikling av sopp og råte i fremtiden.

Vindtettingsplaten GU-X bearbeides som vanlige gipsplater. Det er en fordel når så store arealer skal dekkes.

Det er ingen av de typiske arkitekttegningene å se på denne byggeplassen. I stedet er det plassert ut store skjermer hvor modellen er beskrevet til minste detalj. Utvilsomt er dette populært for håndverkerne, der man ser at de hyppig er bortom skjermene. – De ulike delene av konstruksjonen er fargekodet, slik at alle effektivt kan finne det som er relevant for seg, forklarer Jan Erik.

Tegningene er lett tilgjengelige via skjermer flere steder på byggeplassen.

Norgips-fabrikken kan ses fra sykehustomten, der den ligger litt lenger ut i Drammensfjorden. Man kan tydelig se vanndampen fra fabrikkpipen stige opp og bli til skyer. – Gipsplatene har en kort reise før de blir nyttiggjort i dette store prosjektet, sier Jan Erik og fortsetter: – Det blir spennende å følge byggeprosessen og se hvordan bygget setter sitt preg på byen.

Norgips-fabrkken kan ses fra det nye sykehuset.