Funkisdrømmen

Da samboerparet Stian og Charlotte skulle bygge drømmehuset i Sarpsborg, ble ingenting overlatt til tilfeldighetene.

På toppen. Nybygget Funkischalla ligger vakkert til i Sarpsborg. – Vi bygget tre etasje slik av vi fikk gode solforhold fra alle vinkler, forteller Stian Støa Johannesen.

– Det har på mange måter vært en fulltidsjobb dette her, sier Stian Støa Johannesen og smiler idet han viser frem det delikate baderommet i første etasje.

– Selv om huset har vært planlagt lenge, har vi tenkt døgnet rundt det siste året. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

God akustikk. Sammen med samboeren Charlotte Jakobsen og deres nyfødte sønn Ulrik, har han funnet seg godt til rette i sitt nye hjem, «Funkischalla». Det nesten 400 kvm store funkishuset er plassert i et rolig, naturskjønt nabolag i Sarpsborg.

Den stilrene, mørke fasaden står i kontrast til de lyse fargene og materialvalget innendørs. En slank tretrapp leder opp til en åpen stue og kjøkkenløsning med store vindusflater og 3,5 meter takhøyde. Med en app på mobilen kan de styre alt fra lyd, varme og låsmekanisme.

– Enkelte nye hus kan fort høres ut som et fabrikklokale på grunn av dårlig akustikk og mye klang, sier Johannesen, som har erfart dette utallige ganger i sin jobb som malermester.

– Å skape en god akustikk innendørs var utrolig viktig for oss. Men det kan være utfordrende når du har luftige rom med stor takhøyde.

God lyd. Den over 80 kvadratmeter store stue- og kjøkkenløsningen har en behagelig atmosfære, mye takket være god lydisolasjon i taket.

Løsningen ble å kle taket med Danoline designpanel micro fra Norgips. Panelet har egenskaper som gir en dempet og god akustikk i rommet, samtidig som taket blir pent og uten synlige skjøter.

– God akustikk skaper en fin og intim hjemmefølelse, samtidig som vi kan ha mange folk over på middag uten å engste oss for støynivået, sier Johannesen.


Smarte løsninger. Gjennom Instagram-kontoen «Funkischalla», har paret dokumentert byggeprosessen fra starten i januar i år til huset var innflytningsklart knappe 8 måneder senere.

– Jeg startet Instagram-kontoen først og fremst for å dele prosessen med venner og familie. For oss er det også utrolig artig å se tilbake på, forteller Jakobsen.

Hun synes det er ekstra gøy å få reaksjoner fra leverandører og andre husbyggere som blir imponert over hva de har fått til.

– Siden vi tar i bruk en del nye løsninger, er det gøy å kunne inspirere andre som bygger hus. De er ofte interessert i hvilke produkter og leverandører vi har valgt, forteller hun.

– Jeg merker det selv også, hvor mye bra inspirasjon og tips man kan plukke opp fra sosiale medier.

Johannesen er enig.

– Veldig mye sitter i de små, smarte detaljene. Jeg er kanskje litt yrkesskadet, men jeg må liksom få til best mulig resultat, forteller han.

– Når folk skal bygge hus så velger de gjerne ikke å oppgradere når de har muligheten. Vi har vært veldig bevisste på å ikke ta noen snarveier enten det handler om dusjhoder, stikkontakter eller lysforhold.

Han smiler.

– Det blir ikke noe hytte, bil eller båt med det første for å si det sånn.

Funkischallas tips til husbygging:

1. Få et totalbudsjett på hva alt koster i forkant. Om man avklarer mest mulig på forhånd, slipper man dyre overraskelser.

2. Gjør de ekstra oppgraderingene både når det kommer til materialbruk og smarte løsninger.

3. Finn håndverkere du føler du kan stole på.

4. Tenk på akustikken i store oppholdsrom, det har mye å si for hjemmefølelsen.


Instagram: @funkischalla