– Et ekstremt prosjekt

En ny, gigantisk tørkemaskin til 135 millioner og 200 meter med nytt produksjonsutstyr på seks uker. Dette er historien om Norgips sitt «Mission Impossible».

Mission Impossible. I sommer ble den gamle tørkemaskinen på Norgips byttet ut med en splitter ny, toppmoderne.

– Dette har vært et helt ekstremt prosjekt som heldigvis gikk over all forventning. Et slags Mission Impossible for Norgips, sier Lars Eknes og ler høyt.

– Jeg pleier å si at Tom Cruise burde ha kommet innom da vi renoverte. Han kunne fått seg en skikkelig utfordring.


Åpen hjerteoperasjon. Eknes er leder for produksjonssupport hos Norgips og var mannen som hadde ansvaret for et av de største prosjektene i Norgips sin historie. Den svære tørkeovnen fra 1969 skulle erstattes med en splitter ny. Tidsrammen for skiftet var på knappe seks uker og foregikk i sommer.

– Vi byttet ut 200 meter med produksjonsutstyr. Det er nesten halve fabrikken, forteller Eknes.

– Tørka er en veldig sentral del av fabrikken. Det føles nærmest som å gjøre en åpen hjerteoperasjon.


Imponert. Prosjektet hadde en prislapp på vel 135 millioner. Selve platetørka, kalt «tørka», strekker seg 85 meter bortover i fabrikken og er både høyere og bredere enn den gamle.

All plass ser ut til å være utnyttet – helt opp til taket.

– Det var knappe to centimeter å gå på. Eknes smiler.

– Mange var livredde for det som kunne gå galt. Da alt var revet så fabrikken ut som en krigssone. Jeg er imponert og stolt over hele Norgips-gjengen som virkelig har stått på, sier han og forteller at hovedgrunnen til renovasjonen var at de trengte mer kapasitet.

– Nå kan vi øke produktiviteten med 20 % og senke energiforbruket per kvadratmeter med 10 %, forteller Eknes.

– Vi bruker den nyeste teknologien med lav-NOx-brennere og kjører all vanndamp innom to varmevekslere som tar ut mye av restvarmen. Den bruker vi blant annet til å varme opp lokalet og på sikt vil den bli brukt til oppvarming av prosessvann.

Stolt. Leder for produksjonssupport, Lars Eknes er stolt over teamet på Norgips som klarte å gjennomføre prosjektet på kun seks uker.

Framtiden. Han tror kundene vil nyte godt av det store skiftet.

– Vi får lengre tørketid slik at vi kan sikre kvaliteten i enda større grad enn tidligere. Det blir en mer robust prosess, selv om vi øker produksjonshastigheten.

Han smiler mens han skuer opp over den gigantiske maskinen.

– Det er dette som er framtiden.