Bransjeprofil: Cato Ove Karlsen

Lei av store ord.

Leder i Fagrådet for Våtrom, Cato Ove Karlsen har sett seg lei på bedriftsledernes festtaler. Nå vil han slå et slag for håndverkerne.

Det står et enslig, umontert toalett utenfor kontordøren til Cato Ove Karlsen.

– Ja, det ser kanskje litt merkelig ut, men det passer jo også inn på en måte, sier han og smiler.

Stort konfliktområde. Karlsen er et kjent fjes i byggebransjen. Han drev eget entreprenørfirma i 31 år med oppturer og nedturer, før han overtok som fagsjef i Fagrådet for våtrom i 2009 og deretter som leder fra 2012. Nå har han akkurat fylt 62 år og en bukett blå ballonger og konfetti pryder kontorpulten hans.

– Våtrom har vist seg å være et skikkelig konfliktområde. Jeg tror faktisk at det må være en av de største konfliktskaperne i byggebransjen.

Skrekkhistorier. Tidlig på 90-tallet satte bransjen seg ned og prøvde å finne en løsning på de stadige stridene mellom misfornøyde forbrukere og håndverkere. Resultatet ble Fagrådet for våtrom og Byggebransjens våtromsnorm (BVN), et produkt som viser dokumenterte løsninger for dem som skal arbeide med våtrom.

– Man må ha kunnskap, kompetanse, evne til å prosjektere og bruke robuste løsninger for å skape optimale våtrom, forteller Karlsen.

Han merker at forbrukerne etterspør mer kunnskap og stiller høyere krav til ekspertise og kvalitet enn tidligere.

– Det har vært mange skrekkhistorier i media de siste årene, som jeg tror har fått folk til å våkne opp.

Bakvendt inn i bransjen. Karlsen er en av disse menneskene som virkelig brenner for bransjen og håndverkerfaget. Likevel, i følge ham selv, havnet han bakvendt inn i byggebransjen.

– Jeg er egentlig finmekaniker og maskiningeniør (VVS), men tok også mesterbrev i tømrerfaget. Jeg kommer fra en familie dominert av tømmermestere. Både min far og to brødre er det. Ja, til og med min søster giftet seg med en tømmermester.

Han ler og folder hendene over magen.

– Du kan si at jeg nesten ble mobbet inn i yrket.

Store ord og fleskefett. Godt var det, for han har aldri sett seg tilbake. Nå drives han av å skape forbedringer i bransjen og å sette fokus på kvalitet og god bygningsfysikk.

– Jeg får litt flass av det som skjer i bransjen nå. De store bedriftslederne fremfører festtaler og snakker i store ord om alt fra bærekraft og kvalitetssikring til digitalisering, sier Karlsen.

– Som kjent er det to ord som ikke setter seg i halsen og det er store ord og fleskefett.

Han humrer.

– Man må slutte å snakke og heller spørre seg hva som er de virkelige utfordringene i bransjen. Vi vet veldig godt hvor skoen trykker og det er på kompetanse. Mange uten nødvendig kunnskap blir leid inn til store prosjekter for å spare penger.

Mistet posisjon. Han glemmer aldri da han besøkte et stort borettslag i Oslo og fant 50 grove feil og mangler i løpet av få timer.

– Det kan bli katastrofalt å gå for billige løsninger. Eiendomsutviklere må bli flinkere til å velge kvalitet både når det kommer til hvem som utfører arbeidet, men også i hvilke materialer som brukes. Dette er ekstra viktig når vi snakker om våtrom.

Han føler pendelen har svingt feil vei og at fagarbeiderne har mistet posisjon.

– Før var ingeniøren og håndverkeren en viktig del av samfunnet, nå er det økonomen. Fanden vil ha mer. Det er trist å se for den store taperen er til syvende og sist forbrukeren.

Han humrer.

– Uff, nå høres jeg ut som en gammel gubbe.

Et lurt smil.

– Men noen må jo belyse dette her. Derfor har vi i Fagrådet bestemt oss for at 2019 skal være kompetansens og fagarbeidernes år.


FAKTABOKS:

Stilling: Daglig leder i Fagrådet for våtrom som er en flerfaglig og uavhengig medlemsorganisasjon som bistår fagfolk i arbeid med våtrom.
Alder: 62
Hobby: Jakt, fiske og MC.
Brenner for: Optimale våtrom og god bygningsfysikk