Avfallsreduserende samarbeid på Landås

Ønsket om å endre byggenæringen til en næring som leder an i det grønne skiftet, har resultert i at både byggherrer og entreprenører har økt fokuset på miljø og setter nå krav til at avfallsmengden på byggeplass skal ned.

På Landås i Asker er Selvaag i gang med et stort boligprosjekt, 187 plussleiligheter fordelt på 14 bygg. Betonmast er entreprenør på prosjektet og samarbeider med flere leverandører for å finne løsninger på hvordan man kan redusere avfallet til et absolutt minimum.

Asker. Selvaag er i gang med et stort boligprosjekt på Landås.

INSENTIVER FRA ØVERSTE HOLD

– Vi opplever at politikerne kommer med stadige insentiver for at det skal lønne seg å kutte i avfallet, blant annet ved å differensiere lånerenten, sier sier Torbjørn Boman, prosjekteringsledersjef i Betonmast.

– Det blir satt krav til utbyggerne som videre stiller krav til entreprenøren og slik følger det videre i hele næringskjeden. – De som ikke henger med i svingene vil ikke få noe jobb i fremtiden, mener Boman. – Jeg har sett nærmere på avfallshistorikken hos oss her i Betonmast tilbake til 2012, og 50 % av det som kastes består av trevirke og gips. Følgelig ble det naturlig å starte et prøveprosjekt med Norgips for å finne løsninger på avfallskuttet.

LOGISTIKK

– Byggevareleverandøren vil ha en viktig rolle i fremtiden, mener Boman. Programvare må utvikles siden logistikk spiller en så viktig rolle i dette. Bedre systemer vil skape mer forutsigbarhet for hele bransjen. I tillegg gjør utviklingen av IFC at man kan kommunisere med alle involverte parter med BIM (bygningsinformasjonsmodeller) istedenfor gamle todimensjonale tegninger.

Én ting om gangen

– For å få litt oversikt har vi delt opp bygningskroppen i ulike kategorier slik at vi kan fokusere på én og én del. I første omgang har vi tatt for oss yttervegger og sett på prosessen helt fra prosjekteringsfasen til ferdig bygg. Lykkes vi med dette, vil innervegger og videre vil også resten av bygningskroppen løse seg. Man ser også for seg at programvaren skal kunne lage ID på alle komponentene i bygget. På den måten kan man se på det ferdige bygget som et lager med ressurser – altså, ved fremtidig riving eller ombygging, at mange av byggeklossene kan brukes på nytt til andre ting.

Fra venstre: Thor Guttormsen, prosjektingeniør hos Norgips og Haakon Kravik, BIM-koordinator hos Betonmast Boligbygg.

Ny programvare

Haakon Kravik er BIM-koordinator hos Betonmast Boligbygg og jobber med den digitale biten på veien mot avfallsfrie byggeplasser. – Vi er midt oppe i en holdningsendring i hele bransjen. Det er vilje til endring i ledelsen, men det er like viktig at montørene skrur hodet i en mer bærekraftig retning. Omstillingsprosesser tar tid og krever mye innsats. Det slurves mye med logistikk og planlegging. Jeg kjenner til prosjekter hvor store mengder gips har blitt ødelagt fordi det har blitt liggende ute. Det er viktig at de som sitter på kontoret har kunnskap om hvordan ting foregår i praksis, fortsetter Kravik. – Vi må også opp på en høyere grad av detaljering enn vi har på mange prosjekter i dag, at det for eksempel er spesifisert alle lagene i en vegg, ikke bare hva slags vegg som skal bygges.

Samarbeid

– Detaljene på hvordan vi skal gjennomføre dette er under konstant utvikling, forteller Thor Guttormsen som er prosjektingeniør hos Norgips. – Vi ser at det er store variasjoner når det gjelder type prosjekt og hva som faktisk er mulig å gjennomføre med de løsninger som er tilgjengelige per i dag. Jeg er imponert over evnen til å tenke nytt og ikke minst viljen til å satse hos Betonmast. Det har vært et fruktbart samarbeid hvor vi sammen har sett på og vurdert løsninger, som har resultert i mindre avfall – samtidig som montasjetiden har gått ned. Et samspill hvor vi spiller hverandre gode er nøkkelen til å lykkes med dette.

Precut. Ferdigkuttet stålstendere og gips.

Første leveranse

Guttormsen og Kravik forteller at de i den første delen av dette samarbeidet gjorde en såkalt precut, hvor gips og stålstendere var ferdig kuttet – både til høyden i rommet og høyden under vinduene – samtidig som en montasjeplan for bygget ble utarbeidet. Men dette er altså kun det første skrittet. De vil videre se på ytterligere detaljering i neste byggetrinn på Landås: – Målet er avfallsfrie byggeplasser, men vi må starte med avfallsreduserende, sier Kravik. Det er tydelig for oss at hvis man virkelig skal nærme seg avfallsfritt, så må man starte prosessen allerede ved planleggingsstadiet av bygget. – Vi tar dette på alvor og en ønsker å være en pådriver i bransjen, skyter Guttormsen inn. – Vi jobber allerede med en ny produksjonslinje som vil gi mulighet for en presis spesialtilpasning av gipsplatene som igjen vil gi store besparelser rundt transport, håndtering og avfall på byggeplass.

Gevinsten i andre enden

– Det er ikke bare en miljøgevinst her, det er en økonomisk gevinst også, og den er ganske stor, sier Guttormsen. – Nå er det mye bra som skjer, så nå er det om å gjøre å komme videre. Pr. i dag er det mest visjoner og tanker, men i dette prosjektet på Landås, så gjør vi noe konkret og skaffer oss praktisk erfaring med ulike metoder for avfallskutt. Vi skal jobbe videre sammen på dette prosjektet og med mål for øyet å få ned forskjellen på brutto produsert gips og hva som faktisk havner på veggene i byggene.